KARCZMA TABERSKA

Janowiec – wieś położona w województwie lubuskim, w powiecie zielonogórskim, w gminie Babimost.
Karczma Taberska znajduje się we wsi Janowiec na Babimojszczyźnie, wśród łąk i pół, tuż obok Szlaku Kościołów Drewnianych. Z pewnością podczas pobytu można spacerować po okolicznych lasach, zbierać grzyby i wybrać się na spływ kajakowy.

Warto odwiedzić Karczmę Taberska nie tylko ze względu na pyszną kuchnię, ale też by odpocząć i ciekawie spędzić czas wolny.

Babimojszczyzna, czyli region w którym znajduje się Karczma Taberska, nie tylko wyróżnia się nietypową gwarą, trudną do zrozumienia dla przyjezdnych, ale także lokalną kuchnią. Przede wszystkim tutejsze potrawy bazują na produktach dostępnych niemalże w każdym gospodarstwie. Kuchnia Babimojszczyzny łączy wpływy zarówno tradycji staropolskich, jak i niemieckich, a jej główną zaletą jest prostota. Genialna prostota. W Karczmie Taberska staramy się kultywować tradycję krumskich gospodyń i w naszej karcie można znaleźć regionalne specjały.

Nietypową, ale bardzo smaczną potrawą tych ziem, jest zupa „Kwaśne jaja”. Nazwa jest na tyle ciekawa, że wielu przybyszów mimo początkowych wątpliwości chętnie jej kosztuje. Na pytanie: co to „Kwaśne jaja”? Krumskie gospodynie odpowiadają: zupa „na wodzie” z jajkami o smaku słodko-kwaśnym. Dokładnie to przygotowuje się ją na wywarze z wody, do którego dorzuca się ziele angielskie, liść laurowy i cebule – koniecznie w całości. Doprawia się solą i… Cukrem! Do gotującej wody wrzuca się rozbite jajka i rozkłóca się je montewką.  Zupę zaciąga się „zaklepką”, czyli  mąką i śmietaną. Jeszcze raz doprawia się ją wedle własnego uznania solą, cukrem i octem (najlepiej swojskim, jabłkowym). Na końcu dodaje się jeszcze tyle jaj ile domowników, ale już się ich nie rozkłóca – powinny przypominać jajka w koszulce. Zupę podaje się z jednym jajkiem w koszulce oraz ugotowanymi, ubitymi i okraszonymi boczkiem z cebulką ziemniakami. Miseczkę z ziemniakami w podaje się osobno. Tak się właśnie jada w Karczmie Taberska!
Smacznego!
 

Numer tel. do rezerwacji: + 48 68 351 11 30
Adres e-mail do rezerwacji: info@karczmataberska.pl
Strona www: www.karczmataberska.pl
Profil na facebooku: www.facebook.com/karczmataberska/
 

Lokalizacja: 

Zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków otrzymanych z Urzędu Marszałkowskiego województwa lubuskiego