Komunikat o błędzie

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters w Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() (linia 107 z /var/www/clients/client23/web28/web/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php).

PAŁAC MIERZĘCIN WELLNESS & RESORT

Obiekt Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort jest położony w miejscowości Mierzęcin, zaledwie 500 metrów od Jeziora Mierzęckiego.

Tradycyjna kuchnia polska formowała się przez wieki. Na jej kształt znaczny wpływ miały przemiany historyczne i fakt, że jej granice zamieszkiwała mozaika narodów.  W efekcie silne są u nas kulinarne wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskie, oraz niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. Dominujące smaki to słony i kwaśny (kiszony). I choć do najpopularniejszych potraw należą mączne i zbożowe to warzywa i mięsa pełnią równie ważną rolę. 
Wśród najpopularniejszych polskich potraw  najwięcej jest zup. Tradycyjnych zup Polacy mają naprawdę wiele. Od staropolskiego żuru, przez kapuśniak, krupnik, barszcz, pomidorową, ogórkową, grzybową,  grochową, szczawiową na rosole kończąc. 

Aby zupa była smaczna niezbędne są dwa czynniki. Tradycyjna receptura często przekazywana z pokolenia na pokolenie oraz dostęp do świeżych składników.  Przydomowe ogródki warzywne wracają do łask. Coraz więcej restauracji i hoteli zaczyna doceniać jakość jaka płynie z własnych upraw. A potrawy slow food, przygotowane ze składników pochodzących od lokalnych dostawców, stają się już normą a nie ciekawostką i nowością.  Jednym z takich miejsc jest Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort i działająca na jego terenie Restauracja Destylarnia. Duży ogród warzywno – ziołowy to  stałe źródło świeżych składników. Stare receptury i nowoczesny sposób serwowania zapewnia tradycyjnym potrawom nowe życie.  
„Zupy są nieodzowną częścią każdego restauracyjnego menu. W mojej kuchni są tak samo ważne jak mięso, ryba czy danie wegetariańskie.  Żurek, szczawiowa, grzybowa, rosół czy ukochana przez dzieci pomidorowa zawsze znajdą miejsce w moim menu” - zapewnia Dawid Łagowski Szef Kuchni Restauracji Destylarnia w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. 

Zupy warto jeść o każdej porze roku ale szczególnie jesienią i zimą. Pełne płynących z warzyw witamin i mikroelementów rozgrzewają i wzmacniają odporność organizmu co jeszcze szczególnie ważne w czasie zimnych pór roku. 
 

Numer tel. do rezerwacji: + 48 95 71 31 500
Adres e-mail do rezerwacji: recepcja@placmierzecin.pl
Strona www: www.palacmierzecin.pl
Profil na facebooku: www.facebook.com/PalacMierzecin/
 

Lokalizacja: 

Zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków otrzymanych z Urzędu Marszałkowskiego województwa lubuskiego